неделя, 4 ноември 2012 г.

10 хитринки за здравата сперма


1. Движение

Физическата активност и добрата форма на тялото се свързват с високи нива на тестостерона.

2. Нормално телесно тегло

Наднорменото тегло има връзка със сърдечни проблеми (виж т. 5). Освен това натрупаните около талията и корема мазнини генерират топлина, която достига до тестисите и намалява нивото на тестостерона.

3. Прием на антиоксиданти

А именно: витамин С и витамин Е. Те спират действието на свободните радикали, които биха могли да увредят ДНК-то в спермата.

4. Здраво сърце

Може да има спор за връзката любов-секс, но няма спор за връзката на сърцето с пениса. Все пак ерекцията зависи от кръвоснабдяването, а при сърдечни проблеми то може да се разстрои. Резултатът може да е и еректилна дисфункция. Затова, дори да нямаш никакви проблеми, не е зле да ходиш на профилактични прегледи, както и да проверяваш редовно холестерола си, ако си над 30-годишна възраст.

5. Подходящо облекло

Прекалено тесните панталони и бельо, както и изкуствените материи, са вредни за здравето на спермата.

6. Отказване от вредните навици

Навици като тютюнопушене, приемане на наркотични вещества и прекален прием на алкохол пречат не само на общото здраве, но и на здравето на спермата. Те застрашават сърцето и ускоряват разлагането на ДНК в спермата. Това важи и за някои лекарства.

7. Лаптоп на скута? Не.

Въпреки името си, неговото място по-добре да не е в скута, а на бюрото. Ако го държиш в скута, температурата на скротума се повишава, което не е добре за тестостерона.

8. Внимание: много гореща вана

Ако се злоупотребява с горещи вани и джакузи, за няколко месеца това може да се отрази зле на спермата, по-точно, да намали броя на сперматозоидите.

9. Профилактични прегледи

Профилактичните прегледи при уролог досега не са навредили на никого. Особено задължителни са те за мъже над 40-годишна възраст, за мъже, изложени на токсични влияния, и за мъже, които неуспешно се опитват да имат деца в продължение на година. Освен това не трябва да се забравя, че неща като еректилна дисфункция и други подобни смущения могат да се третират. Но всичко започва именно с прегледа.

10. Здравословен живот

Цялостният начин на живот се отразява на всяка част от организма ти, включително и на спермата. Когато ти си здрав, и тя е здрава. Обратно, всичко, което вреди на здравето ти, вреди на здравето на спермата ти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете