събота, 3 ноември 2012 г.

Какво представлява гинекологичния преглед

Имаш ли гинеколог? На Запад този въпрос е безсмислен, защото хората имат лични и домашни лекари още от раждането. Всеизвестна истина е, че е добре да се посещава един лекар, който вече добре познава тялото и проблемите на човека. С гинеколозите е същото. В Германия например майките задължително водят дъщерите си още след първата менструация при гинеколог. Това се прави не за да се изпишат веднага противозачатъчните хапчета, а момичето да разгледа кабинета, да си поговори с гинеколога, за да се избегне по-нататък напрежението от посещението на такъв кабинет. 
За какво може да се отиде в такъв кабинет: 
· Да поговорите с лекаря за всички ония неизбежни емоционални, психически и физически изменения, свързани с пубертета., да зададете всичките си въпроси. 
· Да поговорите за опасностите от ранно започване на полов живот и отговорността, която се поема при решение за начало на сексуални контакти. 
· Да поговорите за всички проблеми в сексуално отношение, които не можете или не смеете да споделите с родителите си. 
· Да споделите за евентуални менструални смущения и отклонения, както и за симптоми на полово предавани болести. 
· Да изберете заедно с вашия партньор най-удобната от здравословна гледна точка кантрацепция. 
Посещението е задължително при: 
· Закъснение на менструацията /особено ако водите полов живот/ в рамките на 12-14 дни след датата на очакваната менструация. 
· Симптоми на полово предавани болести. 
Навярно ви се иска да отложите тези посещения за неопределено време. Защото, както е известно на гинеколозите, много пациентки не харесват самата идея. Както вече казахме, можете да посетите гинеколога само за да поговорите. Но при наличие на закъснение на менструацията, симптоми на венерическо заболяване или други смущения, трябва да извърши гинекологичния преглед. 

Какво става точно там?

Е, естествено, събувате си бикините и лягате по гръб на гинекологичния стол, като слагате всеки крак в издигнатите подложки така, че гинекологът да може да прегледа гениталиите ви. Тази поза не е от балета и не изглежда много грациозна, но е удобна и подходяща за прегледа. Гинекологът преглежда вашите гениталии, тъй както това правят и другите лекари, преглеждайки гърлото, носа, ушите или очите ви. 
Гинекологът може да бъде мъж или жена, вие можете да изберете вашия гинеколог по пол, но най-добре е при избора на лекар да не мислите за неговия пол. Тук става въпрос за медицински неща, споделени между вас и вашия гинеколог, при прегледа полът на лекаря не е от най-голямо значение. 
Добрият гинеколог е внимателен. Имате право да очаквате това от него. Ако изпитате някакъв дискомфорт по време на прегледа, кажете на лекаря за това. Имате право и да прекратите прегледа, ако сметнете, че няма да издържите на напрежението. Не се притеснявайте. Добрият гинеколог не би искал да сте уплашена. 
По време на прегледа гинекологът ще ви казва какво става, какво ще почувствате и ще ви помоли да му кажете, ако нещо ви безпокои. 

Когато преглежда вагината, лекарят използва един инструмент, наречен спекулум или разширител. Посредством него вагината леко се разтваря и така той може да направи прегледа. Разбира се, преди да отидете на гинеколог, ще вземете душ, защото гениталиите и анусът ви трябва да бъдат чисти. Не е нужно някакво друго специално почистване, освен ако предварително не са ви казали да го направите. 
Ако сте девствена, не бива да се притеснявате. Лекарят ще ви прегледа така, че да не разкъса химена или девствената ципа. Да имаш химен в брачната нощ не е кой знае какво вече за образованите хора, но защо да се разкъсва за нищо. /Дори има случаи лекарите да възстановяват химен по желание на пациентка. В някои култури това е задължителен атрибут и жените рискуват да останат неомъжени ако са имали полов контакт преди брака/. 

Друго нещо, което можете да направите предварително е сама да огледате гениталиите си с огледало. Добре е да сте разгледали това място сама, преди да дадете на някой друг да го оглежда. Така ще бъдете някак по-малко нервна, знаейки какво показвате. А като се замислите пък колко жени е видял гинеколога преди вас, може да ви олекне още повече. 


Източник - http://www.psiholozi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете