събота, 3 ноември 2012 г.

Кога да започне половия живот?


Това, разбира се, е въпрос на личен избор. Отговорът е “когато се почувстваш готов за това и когато много го искаш. За всяко момиче и момче границата е различна. Наистина, доста голям брой млади хора водят полов живот. Дори се наблюдава и обратната тенденция – преди момичетата се срамуваха от сексуалността си, а сега се срамуват от това, че все още са девствени. Това е много глупаво. 

Тези, които са решили да водят полов живот от ранна възраст, поемат немалък риск. Някои от тях се измъкват от ситуацията благополучно и продължават живота си. Но твърде много са онези, които изпадат в беда, която е прекомерна за един млад човек. Бременност, раждане на бебета, които трябва да бъдат изоставени, аборти, заразяване с венерически болести. Преживяват емоционална агония и причиняват тревоги на всички около себе си. 
Вярно е, че любовта в тази възраст може да бъде с много голяма интензивност. Историята на Ромео и Жулиета е за голямата любов. Но все пак “Ромео и Жулиета” е трагедия. 

Изборът е ваш! В повечето случаи родителите предупреждават за нещата, които трябва да се избягват и са направили това, за да ви предпазят. Изборът е ваш, доколкото имате познанието да ви защити. Вие трябва да знаете на кои неща можете да кажете безопасно “да” и кога здравия разум налага да се каже “не”. 
Родителите обикновено се опитват да контролират нещата около децата си. И това е напълно естествено. Всички грижовни родители искат да установят някакви ограничения, ако не за други, то дори само за безопасността и оцеляването на децата си. Наистина, понякога ограниченията са доста разтегливо понятие. Някои могат да ходят на дискотека когато и доколкото си поискат, да ходят на море с приятели, да канят гаджетата си в къщи, а за други това е почти невъзможно. 

Контролът е абсолютно необходим за всички нас във всяка възраст, а особено когато се учим да навлизаме в живота. Постоянно се учим – как да се движим по улицата, как да шофираме безопасно, умно да приемаме поканите за пийване, наркотици и секс. За да действате умно, имате нужда от контрол, но контрол, който идва от вас самите тъй като вие ще получавате поканите. Ако едно момче каже:”Ако ме обичаш, ще го направиш с мен” и момичето каже”Не, не искам”, тя е тази, която отказва. Не майка й. 
Най-добрият начин за един човек да се справи с благоприятните възможности за секс е да научи колкото може повече за секса – какви удоволствия да очаква, границите на тези удоволствия и опасностите. 

Ще си помислите, че ако човек мисли постоянно за опасностите, той никога няма да посмее да прави секс. Не искаме да плашим никого до смърт от секса. Нито пък родителите искат това. Те желаят децата им да имат добър живот занапред, с цялото негово богатство и удоволствия. Сексът е част от любовта и брака и младите хора трябва да пристъпят към него с надежда и щастливи. Трябва да знаят за секса колкото може повече, преди да са изживели пълната наслада от него, така че изборът им де е реален избор, а не залагане като при хазарт. 

Източник - http://www.psiholozi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете