събота, 3 ноември 2012 г.

Безразборния секс


Има твърде много хора, които са готови да влязат в сексуални връзки с всеки приличен човек само заради физическото удоволствие или заради усещането, че са желани в полово отношение. Би било лицемерно да твърдим, че сексът заради самия секс, безразборния полов живот, унищожава всеки, който вкуси от него. Но той крие истински опасности, които не се изчерпват единствено с венерическите заболявания и с нежеланата бременност. 
Колкото и да е странно, при съвсем младите хора това води до чувството, че се ненужни и подценявани. Може би момчетата искат да “го правят” и биха “го направили” с вас. Но те не са готови за приемат самата вас. За тях вие не сте нищо друго освен съоръжението, с което “го правят”. 

Момичета, които са водили такъв живот, често изпитват желание отново да възвърнат девствеността си. Това е невъзможно, пък и не е необходимо да са девствени, за да бъдат обичани. В такива случаи може просто да се прекратят безразборните връзки, докато момичето срещне някой, който наистина я харесва. Това би означавало да предупреди определени момчета повече да не я търсят за лесно задоволяване на нагона си. Възможно е те да реагират с грубост, жестокост и заплахи и да й се наложи да потърси помощта на някой по-възрастен човек, за да се избави от тях. Трудно е, но не е невъзможно. 
В едно писмо до пощенската кутия на доверието едно момиче сподели, че би желало да престане да води полов живот за известно време, но просто не знае как да откаже. Когато момчетата я избирали за своя секс - партньорка, тя реагирала винаги като обучен домашен любимец. Обучението се състояло в това да казва “да”. 

Един от вариантите за изход от това положение е човек да се обучава и да свиква да отказва. Това може да стане пред огледалото – да се водят въображаеми разговори с момчета, като тези, които водят до секс. Да повтаря реприлики на момчетата и собствените си думи до момента, в който трябва да каже: “Не, няма да стане. Вече не се занимавам с това.” Онова, което човек изрича многократно, било то и на репетиция, се произнася много по-лесно. Едно момиче, което е водило полов живот, но би желало да го преустанови, докато достигне до определена възраст, среща големи затруднения във връзка със самопреценката си. То трябва да възвърне самоуважението си и да промени отношението си към момчетата – трябва да се почувства отново човек, а от тях да изисква или да го харесват, или да го оставят на мира. А за да възстанови самоуважението си, момичето се нуждае от подкрепата на възможно най-голям брой хора. Може би има нужда и от психолог, на който да разкаже всичко. Помощ и съвет от родителите, близък възрастен човек или специалист, може да се търси в много случаи. Има ситуации, които изискват незабавно действие. Понякога не може да се действа по системата “направи си сам”. Нужна е помощ, и то веднага. Ако искате да постъпите като възрастен човек, в така ситуация трябва възможно най-бързо да потърсите помощ, докато още положението може да се овладее. 

Знаете, че когато има пожар, трябва да се обадите на пожарната команда, а при катастрофа или престъпление – в полицията. В такива случаи не се чудите как да постъпите, а грабвате телефонната слушалка и набирате съответния номер. Има и други ситуации, при които е необходимо незабавно да потърсите помощ. Например - приятелят или приятелката ви страда от венерическо заболяване. И споделя с вас, че няма да отиде на лекар, защото се страхува. Какво можете да му кажете вие? Най-напред, че е заразен. Че страда от болест, която не минава от само себе си, подобно на настинката. Че е необходимо да се обърне към лекар и да се подложи на лечение. можете да отидете с него до лекарския кабинет. Можете да /я/ го посъветвате и да сподели с родителите си. 

По същия начин можете да постъпите, ако ваша приятелка е бременна и ви моли за съвет как да постъпи. Просто й окажете приятелска подкрепа и се опитайте да й вдъхнете кураж да сподели с майка си. 
Когато имате много силни чувства на разочарование и безнадеждност от някоя провалена връзка и нямате близка приятелка, можете да се обадите на телефона на доверието за тийнейджъри 4-23-95 или да напишете писмо до пощенската кутия на доверието Добрич, Централна поща, п.к. 78. Със сигурност ще ви олекне. Разговорите с психолог ще ви помогнат да видите нещата от друг ъгъл, да намерите ресурсите в себе си за справяне с положението. 
В живота на всеки млад човек трябва да има някой, който да му каже: Когато си разтревожен или имаш неприятности, ела и ми кажи. Няма значение какъв е конкретният проблем. Само ми разкажи какво ти се е случило и аз ще направя всичко възможно, за да ти помогна. 

Когато вие станете родители, непременно кажете това на собственото си дете или деца. Засега, като непълнолетен, който трябва да разчита на помощта на родителите си, просто трябва да допуснете, че те ще ви подкрепят, когато наистина се нуждаете от това. Трябва да предположите, че родителите ви ще изпълнят задълженията си, освен ако поведението им не ви застрашава по някакъв начин, или нямате доверие в тях. В тези случаи се обърнете към психолог. 


Източник - http://www.psiholozi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете