събота, 3 ноември 2012 г.

Какво всъщност е мастурбацията, вредна ли е тя и какво я предизвиква?

С настъпването на пубертета тийнейджърът е обхванат от сексуални усещания, които е трудно да бъдат овладяни. Усещанията се предизвикват от случайно докосване, гледане на списания или филми със сексуални сцени, както и само от мисли за някое момиче или момче. Сексуалната възбуда се придружава с ерекция при момчетата или мокрота във вътрешността на влагалището при момичетата. Онова, което изпитват, се нарича сексуален нагон, изключително важен етап в живота на всяко човешко същество. 

Момчетата или момичетата, които имат сексуални усещания, понякога онанират. Момчето обикновено онанира /мастурбира/ като обхваща члена си и започва да го търка надолу-нагоре. След време, може да изминат само няколко секунди до няколко минути – то стига до оргазъм. Едновременно с него идва и семеизпразването. Ако го прави за първи път, момчето може доста да се стресне от вида на семенната течност, изхвърчаща от члена му. Следващият път вече може да използва салфетка или кърпа за случая. На момчетата, когато мастурбират, понякога им е приятно да гледат сексуални снимки по списанията. /кой знае защо, това обикновено не представлява особен интерес за момичетата./ Ако сте си набавили такива списания, погрижете се да или да скриете добре или пък на родителите ви да стане ясно, че те са ваша неприкосновена собственост. 
Момичетата също мастурбират. Не всички. И положително мастурбиращите жени не са толкова много, колкото мастурбиращите мъже. Но има жени, които още при израстването си свикват да си играят и да опипват клитора си. В това няма нищо лошо, както няма нищо лошо и ако не го правят. 

Жените стигат до оргазъм обикновено по-бавно от мъжете, а има и много жени, които никога не са изживявали оргазъм. Напоследък мастурбацията става все по-приемлива практика като интимно поведение и много жени са се научили да мастурбират и така да постигат оргазъм. Това, което научат сами, после могат да покажат и на партньора си, за да изпитат максимално удоволствие. 

В онанирането няма абсолютно нищо лошо. Повечето хора го правят без каквито и да е лоши последствия. Честотата, с която се практикува самозадоволяването, твърде много зависи от индивидуалните сексуални потребности и възбудимост на съответния човек, и въвеждането на някои общовалидни норми е безсмислено Биологичните реакции, настъпващи по време на онанирането са същите, както и по време на нормалното полово сношение. 

По отношение на мастурбацията има много митове, но те изобщо не са верни според съвременните научни схващания. Онанирането не води до отслабване на зрението или на умствените способности, не изчерпва семенната течност у момчетата, не оказва никакво въздействие на сексуалния ви живот след време. Не можете да се разболеете от венерически болести. 
И все пак, какво смущаващо има в мастурбацията? 

Няма съмнение, че самозадоволяването е нещо твърде елементарно, което само намалява физиологичното напрежение, но не удовлетворява потребността от човешко общуване и свързаност, което е възможно само в пълноценен сексуален контакт. Точно затова, въпреки удоволствието от онанирането, хората непрекъснато и почти цял живот търсят възможност за установяване на пълноценни междуличностни отношения с представители на другия пол. Някои момчета срещат значителни трудности в запознанството и общуването с момичета, което ги кара да съсредоточат сексуалната си активност изключително върху самозадоволяването. Това би могло да създаде трудности в по-късния им сексуален живот, свързани с неумението за общуване с човек от другия пол. Не може мастурбирането да замени чувството на интимност и любов към представител на противоположния пол. 


Източник - http://www.psiholozi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете