събота, 3 ноември 2012 г.

Все повече тийнейджърки използват противозачатъчни, вместо презервативи


Противозачатъчните таблетки са по-популярен и предпочитан метод за контрацепция от презервативите сред тийнейджърките, според нов доклад на британски експерти.

Все повече непълнолетни момичета са по-склонни да изберат таблетките пред използването на презерватив по време на секс.

Според проучване 70 000 момичета на възраст под 15 години са посещавали обществени клиники по репродуктивно здраве във Великобритания между 2011 г. и 2012 г.

41% от 15-годишните избират прием на противозачатъчни, а 36% - презерватив, показват данните.

ОЩЕ МАЛКО...

Жените, които приемат противозачатъчни, по-лесно се заразяват със СПИН

Дамите,които взимат противозачатъчни хапчета,харесват изнежени мъже

Резултатите са значително по-различни, в сравнение с предходни години, поясняват експертите.

Британското проучване също така разкрива, че от използване на противозачатъчни като начин за предпазване от забременяване се интересуват 8% от тийнейджърките на възраст от 13 до 15 години и 1/4 от тези на възраст между 16-19 години.

Пероралните контрацептиви са най-разпространеният метод на контрацепция за всички възрастови групи в продължение на много години, подчертават изследователите. Сега обаче се установява, че таблетките се превръщат в най-популярната и предпочитана форма на контрацепция и сред 15-годишните момичета, уточняват те.

Новият доклад “улавя” промяна в начина, по който жените в целия възрастов диапазон управляват репродуктивното си здраве, казват експертите.

Според друго мащабно проучване пък, младите хора по цял свят са слабо запознати с начините за предпазване от полово предавани болести по време на секс. Данните показват засилване на тенденцията сред младежи да извършват полови контакти, без да използват контрацептиви.

Въпреки лесния достъп до информация, тийнейджърите не се интересуват от възможностите за предпазване до момента, в който не се почувстват застрашени, казват учени.

Само в половината от европейските страни учебната програма включва часове за сексуално образование, което според специалисти предразполага към пропуски в здравната култура на тийнейджърите.

Голяма част от младежите се чувстват неудобно да говорят с родителите си за употребата на контрацептиви, особено тези, които започват да водят полов живот прекалено рано, сочат данните. Поради тази причина часовете за сексуално здраве в училищата са особено необходими, казват експерти.

Източник - http://www.teenproblem.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете